زالزالک

Crataegus monogyna

دوران گل دهی : اردیبهشت وخرداد برداشت گل ، سرشاخه و برگ ها : اردیبهشت و خرداد برداشت میوه : شهریور و آبان (تیره گلسرخ) ؛ درخت یا درختچه ای است که شاخه های آن در حالت جوانی پوشیده از پرزهای نمدی شکل بوده و به مرور صاف می شوند. رنگ برگ ها سبز مات و لبه آن ها عمیقا دندانه دار است . میوه های آن سته ای ، قرمز رنگ و تخم مرغی شکل اند . این گیاه در تمام اروپا گسترش داشته و در دامنه های آفتاب گیر می روید. گل ها ، برگ ها و میوه های آن را برای مصارف دارویی جمع آوری می کنند و همه این قسمت ها دارای خواص مشابهی با دیگر گیاهان همین خانواده خصوصا سرخ ولیک هستند. میوه های آن را وقتی که کاملا می رسند با دست بدون دم می چینند وقبل از خشک کردن روی سبدی پهن و در محلی خشک می کنند و یا در خشک کن با حرارت ۷۰ درجه سانتی گراد که نبایستی فراتر رود خشک کرده و سپس در ظرف های سربسته و دور از رطوبت نگهداری می کنند. در غیر این صورت بسرعت کپک می زنند. آن ها محتوی اسید های الی ، تانن ها ، یک اسانس روغنی ، ویتامین ث ، مجموعه ای از ویتامین های ب و پکتین ها هستند. آن ها را بطور خالص ، مخلوط ، جوشانده و یا به شکل پماد برای درمان فعالیت های قلبی ، آرتیواسکلروز ، ناراحتی قلبی به علت اشکالات عصبی ، میگرن ها ، ناراحتی های منوپور ، بی خوابی ها و تنظیم فشار خون بکار می برند. این مواد منحصرا بایستی تحت نظر پزشک مصرف شوند. این گیاه اغلب بعنوان درختچه تزیینی کشت می شود. البته نوع تزیینی آن فاقد خاصیت دارویی است .

در غیر این صورت بسرعت کپک می زنند. آن ها محتوی اسید های الی ، تانن ها ، یک اسانس روغنی ، ویتامین ث ، مجموعه ای از ویتامین های ب و پکتین ها هستند. آن ها را بطور خالص ، مخلوط ، جوشانده و یا به شکل پماد برای درمان فعالیت های قلبی ، آرتیواسکلروز ، ناراحتی قلبی به علت اشکالات عصبی ، میگرن ها ، ناراحتی های منوپور ، بی خوابی ها و تنظیم فشار خون بکار می برند. این مواد منحصرا بایستی تحت نظر پزشک مصرف شوند. این گیاه اغلب بعنوان درختچه تزیینی کشت می شود. البته نوع تزیینی آن فاقد خاصیت دارویی است . خواص زالزالک (طبیعت و خواص درمانی) طبیعت این گیاه سرد و خشک است. برخی خواص دارویی آن عبارتند از: مصرف زالزالک برای بیمارن دیابتی مفید است، مصرف خوراکی زالزالک در دیابت قندی باعث کاهش گلوکز و کلسترول می‌‌شود. میوه زالزالک محرک، قابض، ملایم، مقوی معده و باز کننده گرفتگی‌ها است. همچنین برای تنظیم عمل روده مفید است. این میوه، ضد خونریزی، تب بر و ضد تشنج است. هسته زالزالک، اسهال را برطرف و از احتلام شبانه جلوگیری می‌کند. تنظیم فشار خون، تقویت قلب، ورم آئورت و رفع نگرانی، بی خوابی و سرگیجه است، به این منظور هر روز ۴۰ گرم از گل زالزالک را در یک لیتر آب جوش دم کرده و بنوشید. گل زالزالک، داروی مفیدی برای دوران یائسگی به شمار می‌رود و ضد اسپاسم است. دم‌کرده این گیاه دارویی از لختگی خون، بروز تشنج و چاقی جلوگیری می‌کند. غرغره آب جوشانده گل زالزالک، تورم و جراحات مخاط دهان و گلو را برطرف می‌کند، هچنین جوشانده برگ این گیاه، برفک دهان را بهبود، درد گلو و آنژین را درمان می‌کند. بهبود و معالجه سالک از دیگر خواص گیاه زالزالک بوده، بدین منظور،۲۰۰ گرم از برگ این گیاه را در یک لیتر آب بسیار بجوشانید تا آب آن کم بشود و پس از ته نشین شدن، آن را هر روز بر پوست بمالید. مصرف میوه زالزالک، کمبود ویتامین ث بدن را تأمین می‌کند. جهت رفع سوءهاضمه و اسهال، توصیه شده است آن را سوزانده و مصرف نمایید. زالزالک به دلیل آن که دارای مقدار زیادی تانن است، بسیار قابض بوده و می‌توان آن را جهت درمان اسهال‌های خونی به کار برد. ویتامین B و C موجود در زالزالک هنگام استفاده باعث کاهش چربی و کلسترول خون می‌شود. کاهش کلسترول بد خون از دیگر خواص زالزالک بوده، به طوریکه مصرف این میوه، کلسترول بد را در جریان خون کاهش داده و همچنین منجر به کاهش تولید کلسترول در کبد افرادی که رژیم غذایی سرشار از کلسترول دارند، می‌شود. سرکه زالزالک از عوامل اصلی کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید در بدن می‌باشد. از مهمترین خواص زالزالک، کمک به کاهش وزن و لاغری است، مصرف این میوه، در فرایند سوزاندن چربی‌ها موثر بوده و کالری اضافی تحمیل‌ شده بر بدن را از بین می‌برد. خوردن چای زالزالک آرام بخش است؛ بنابراین افرادی که دچار مشکلات بی‌خوابی و انقباضات مکرر عضلانی می‌شوند، میتوانند از آن استفاد کنند. زالزالک ضد اسکلروز است و مصرف آن برای تقویت معده بسیار مفید است. مصرف میوه نارس و کال زالزالک، در بهبود و رفع التهاب معده و صفرا موثر است.

از مهمترین خواص زالزالک، کمک به کاهش وزن و لاغری است، مصرف این میوه، در فرایند سوزاندن چربی‌ها موثر بوده و کالری اضافی تحمیل‌ شده بر بدن را از بین می‌برد. خوردن چای زالزالک آرام بخش است؛ بنابراین افرادی که دچار مشکلات بی‌خوابی و انقباضات مکرر عضلانی می‌شوند، میتوانند از آن استفاد کنند. زالزالک ضد اسکلروز است و مصرف آن برای تقویت معده بسیار مفید است. مصرف میوه نارس و کال زالزالک، در بهبود و رفع التهاب معده و صفرا موثر است. مضرات زالزالک (موارد احتیاطی و منع مصرف) استفاده از زالزالک همزمان با مصرف داروهای قلبی، فشارخون و گوارشی باعث تشدید بیماری می‌شود. همچنین مصرف زیاد این گیاه باعث بروز عوارضی مانند سرگیجه، سردرد، تهوع، خواب آلودگی و تپش قلب در افراد می‌شود. مصرف زالزالک در دوران بارداری و شیردهی بایستی با احتیاط همراه باشد و استفاده از هسته این میوه به دلیل سمی بودن و بروز آسیب جدی به بدن، بایستی زیر نظر پزشک باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *