آویشن

Thymus vulgaris

دوران گل دهی : اردیبهشت و خرداد زمان برداشت سرشاخه ها : خرداد تا مرداد . (تیره نعناع)؛ درختچه ای کوتاه و پر شاخه است. شاخه های علفی آن پوشیده از برگهای متقابل و نازک می باشد. از بغل این برگ ها در قسمت فوقانی ساقه گلهای سفید ریزی بطور چتری و منفرد می رویند. میوه ان فندقه چهار قسمتی است. تمام اندام های گیاه معطر است. محل رویش اولیه آن منطقه مدیترانه بوده و در حال حاضر در باغ ها و مزارع بعنوان گیاهی معطر و دارویی کشت می شود. مصریهای قدیم از اسانس آویشن برای مومیایی کردن مردگان خود استفاده می کرده اند. برای مصارف دارویی سرشاخه های این گیاه را در اوایل دوره گل دهی جمع اوری می کنند. در طول تابستان سال بعد گیاه مجددا خود را ترمیم می کند. سپس آن ها را در لایه های نازک در سایه یا در خشک کن با حداکثر ۳۰ درجه سانتیگراد حرارت خشک می کنند. سرشاخه های آن حاوی یک اسانس روغنی (ماده اصلی تشکیل دهنده این اسانس تیمول و کارواکرول است) ،تانن ها ،مواد اصلی تلخ ،ساپونین ها و ضد عفونی کننده های گیاهی می باشند. دم کرده آن به مقدار یک قاشق مربا خوری در هر فنجان آب (سه بار در روز) به هضم غذا کمک نموده و ضد سرفه است. این گیاه تشنجات را تسکین داده و ضد بو نیز می باشد. از این گیاه در تهیه غرغره ها و حمام های کمکی در رژیم های لاغر کننده استفاده می کرده اند. از شاخه های تازه آن اسانس آولیئن بدست می آید که سرشار از تیمول است و در دندان سازی و لوازم آرایشی و همچنین در تهیه خمیرها و آبها برای شستشوی دندان ها بکار می رود. آویشن علفی معطر است و از آن برای معطر ساختن سسها ،غذاهای گوشتی ،و ماهی ها(در کنسرو سازی)استفاده می شود.از عطر آن نیز در مراسم مذهبی استفاده می کنند.

هر فنجان آب (سه بار در روز) به هضم غذا کمک نموده و ضد سرفه است. این گیاه تشنجات را تسکین داده و ضد بو نیز می باشد. از این گیاه در تهیه غرغره ها و حمام های کمکی در رژیم های لاغر کننده استفاده می کرده اند. از شاخه های تازه آن اسانس آولیئن بدست می آید که سرشار از تیمول است و دردندان سازی و لوازم آرایشی و همچنین در تهیه خمیرها و آبها برای شستشوی دندان ها بکارمی رود. آویشن علفی معطر است و از آن برای معطر ساختن سسها ،غذاهای گوشتی ،و ماهی ها(در کنسرو سازی)استفاده می شود. از عطر آن نیز در مراسم مذهبی استفاده می کنند. خواص آویشن آویشن در پیشگیری از تجمع خلط و شدت سرفه و التهاب مجاری تنفسی و بروز علایم گوارشی بیماری روده تحریک پذیر IBS موثر می باشد. ( آویشن شیرازی Zataria multiflora ) شبه درختچه‌ای همیشه سبز و کوتاه با ریشه محکم و ساقه‌ای کاملاً منشعب، برگها بدون دمبرگ و متنوع می‌باشند. برگ های جوان کرک دارند.گلهای صورتی درون سنبله‌هایی در نوک شاخه‌ها تجمع می‌یابند. میوه آن شامل ۴ فندقه صاف و تیره رنگ بوده که در انتهای گل باقی می‌ماند. گیاه رایحه معطر دارد لذا مورد توجه زنبور عسل است و عسل تولید شده از آویشن خواص اصلی آن را دارا می‌باشد. زمان جمع آوری گیاه فصل بهار و تابستان می‌باشد. قسمتهای مورد استفاده: کل گیاه پراکندگی: بومی‌مناطق مدیترانه‌ای می‌باشد. در ایران نوع شیرازی آن کاربرد بیشتری دارد. ترکیبات شیمیایی: اسانس حاوی تیمول، کارواکرول، بورنیول، تانن، بیتر و ساپونینها. اثر تیمول از بقیه بارزتراست. * رقیق کردن خلط مجاری تنفسی: پس از مصرف خوراکی از ریه متصاعد می‌شود و به غلظت موثر میرسد. * افزایش ترشحات وسرعت تخلیه آن از مجاری تنفسی

خواص : * رقیق کردن خلط مجاری تنفسی که پس از مصرف خوراکی از ریه متصاعد می‌شود و به غلظت موثر میرسد. * افزایش ترشحات وسرعت تخلیه آن از مجاری تنفسی * گشاد‌کننده مجاری تنفسی و کاهش سرفه * اثرات ضد باکتریایی * ضد اسپاسم مجاری گوارشی موارد مصرف : ۱- پیشگیری * در عفونتهای تنفسی منجر به افزایش ترشحات و تخلیه سریعتر آنها شده و با کاهش شدت سرفه‌ها از التهاب مجاری تنفسی جلوگیری می‌کند. * در بیماران با روده تحریک پذیر IBS منجر به کاهش علایم گوارشی می‌گردد. * منجر به کاهش تجمع باکتریها در دهان میگردد. ۲- درمان * کاهش سرفه‌های خشک و شدید در برونشیت وسیاه‌سرفه{(کمکی)(خوراکی. بخور و موضعی)} * افزایش رقت خلط در آسم و آمفیزم COPD {(کمکی)(خوراکی. بخور وموضعی)} * کاهش علایم گوارشی در بیماری روده تحریک پذیر IBS {(کمکی)(خوراکی وموضعی)} * درمان کرم انکیلوستوم{(کمکی)(خوراکی)} تداخلات دارویی: تداخل دارویی واضحی گزارش نشده است. مصرف در دوران بارداری: بعلت اثرات سقط آوری مصرف آن باید با احتیاط و در مقادیر کم و کوتاه مدت از فرآورده‌های غیر تغلیظ شده‌باشد. مصرف در دوران شیردهی: از فرآورده‌های غیر تغلیظ شده با احتیاط و کوتاه مدت مصرف گردد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *