بابونه بزرگ

Grande Camomille

دوران گل دهی : خرداد تا اواخر شهریور زمان برداشت غنچه ها و سر شاخه ها : خرداد تا اواخر مرداد (تیره مرکبان) ؛ گیاهی علفی، پایا با ساقه ای افراشته و منشعب می باشد . برگ های آن متناوب و شبیه به پر است که در نوک شاخه ها ، غنچه های گل با گلبرگ های سفید و قسمت مرکزی زرد رنگ ظاهر می شود. میوه آن خشک است و تمام گیاه عطر خوشایندی دارد. موطن آن مناطق ایران و عراق بوده که از آنجا با عبور از منطقه مدیترانه در همه جهان گسترده شده است . بابونه بزرگ در باغ های روستا زیاد می روید و آن را بخاطر تزئینی بودن و داشتن خواص دارویی مورد تحسین قرار می دهند. جهت مصارف دارویی غنچه های این گیاه و بعضی مواقع سرشاخه های آن را جمع آوری می کنند. این غنچه ها را هنگامی که هوا خوب باشد با دست می چینند و سرشاخه ها را در موقع گل دهی گیاهان جمع آوری می کنند. سپس آن ها را بصورت لایه های نازک در سابه برای خشک کردن پهن کرده و تا خشک شدن کامل چند دفعه زیر و رو می کنند. همچنین می توان آن ها را در خشک کن با حداکثر ۳۵ درجه سانتی گراد حرارت خشک کرد . این قسمت ها دارای عطر بسیار نافذی بوده و بخاطر همین مسئله آن ها را در ظروف دربسته نگه داری می کنند . آن ها محتوی یک اسانس روغنی کافوری(کافور بابونه) ، شیره های تلخ تانن و لعاب می باشند. طب سنتی از این گیاه جوشانده ای را تهیه می کند که مقدار آن دو قاشق مربا خوری برای هر فنجان آب است که آن را به مدت ۱۵ دقیقه می جوشانند. از این جوشانده برای تسکین ناراحتی های هاضمه ،بعنوان آرام کننده ،ضدعفونی کننده ،ضد تشنج ، ضد انگل و برای ناراحتی های زنانه به مقدار سه فنجان در روز استفاده می کنند. برای آماس ها و زخم های باز و برای شستن دهان پس از مراجعه به دندان پزشک جوشانده ای که دو برابر جوشانده قبلی غلیظ بوده و مدت جوشاندن آن نیز ۲۵ دقیقه باشد بکار می رود.

آن ها را در ظروف دربسته نگه داری می کنند . آن ها محتوی یک اسانس روغنی کافوری(کافور بابونه)، شیره های تلخ تانن و لعاب می باشند. طب سنتی از این گیاه جوشانده ای را تهیه می کند که مقدار آن دو قاشق مربا خوری برای هر فنجان آب است که آن را به مدت ۱۵ دقیقه می جوشانند. از این جوشانده برای تسکین ناراحتی های هاضمه ،بعنوان آرام کننده ،ضدعفونی کننده ،ضد تشنج ، ضد انگل و برای ناراحتی های زنانه به مقدار سه فنجان در روز استفاده می کنند. برای آماس ها و زخم های باز و برای شستن دهان پس از مراجعه به دندان پزشک جوشانده ای که دو برابر جوشانده قبلی غلیظ بوده و مدت جوشاندن آن نیز ۲۵ دقیقه باشد بکار می رود.

بابونه رومی

Camomille romaine

دوران گل دهی : تیر – مرداد زمان برداشت : تیر تا اواخر مرداد (تیره مرکبان) ؛ گیاهی علفی و پایا با ساقه ای خزنده و منشعب است که دارای برگ های متناوب با بریدگی های عمیق است. در قسمت انتهای ساقه ها گل های پایه دار لوله ای قرار دارند ، ولی انواع اصلاح شده آن دارای گل هایی است که فقط پایه دار هستند. وقتی که هوا گرم و خشک باشد با وسیله ای که بتوان با آن فقط غنچه گل را بدون پایه آن چید گلهای این گیاه را جمع آوری می کنند بایستی دقت نمود که غنچه ها له نشود . سپس آن ها را روی سبدی در محلی سایه و یا در خشک کن با حداکثر ۳۵ درجه حرارت خشک و در ظرف در بسته ای نگهداری می کنند. گل ها متوی یک اسانس روغنی شامل آزولن ، شیره های تلخ ، گلوکوزیدها و شولین می باشند. آن ها سیستم اعصاب را آرام ، تشنجات را کاهش و خصوصا ناراحتی های زنانه را تسکین میدهند. جوشانده ای به نسبت ۲ درصد که مدت ۱۵ دقیقه جوشانده شود تهیه می شود که تا ۳ فنجان از آن را هر روز می توان مصرف کرد. در مصارف خارجی جوشانده ای که ۱۰ ده برابر غلیظتر از آنچه که گفته شد و مدت جوشاندن آن نیز ۲۰ دقیقه باشد تهیه می گردد که از آن در بهداشت پوست و شستن موه های بلند (مو را بطور طبیعی شفاف و بلند می کند)استفاده می شود. از تقطیر سرشاخه ها اسانس روغنی بدست می آید که در لوازم آرایشی و دارویی مصارف بسیاری دارد.

خواص درمانی گیاه بابونه گیاه بابونه گیاهی معطر است که دارای خواص دارویی ضد حساسیت می‌باشد. با دوام است، که به ارتفاع حدود ۳۰ تا۴۰ سانتى‌متر و گاهاً تا ۶۰ سانتی‌متر رشد می‌کند. ساقه آن به رنگ سبز مایل به سفید، برگ‌های آن کوچک متناوب و دارای بریدگی‌های باریک و نامنظم و پوشیده از کرک است. گل‌های آن مجتمع در یک طبق است که به طور منفرد در انتهای ساقه گل دهنده در تابستان ظاهر می‌شود. در هر طبق گل‌های سفید در اطراف و گل‌های زرد در قسمت وسط قرار دارند. از آنجائی که این گیاه از قرن‌ها پیش به دلیل عطر فراوان در پارک‌ها، باغ‌ها و گذرگاه‌های اروپا کشت می‌شده است، از آن به بابونه اروپایی نیز یاد می‌شود. یکى از ترکیبات اصلى تشکیل دهنده بابونه روغنى فرار و لطیف و آبى رنگ است که از گل آن به دست مى‌آید و مسبب عطر خاص گل بابونه است. مصرف جلدى این روغن، تاثیر بسزایى در ضدعفونى و برطرف کردن التهاب‌هاى پوستى دارد و ترمیم آسیب‌هاى سطحى پوست را تسریع مى‌کند. همچنین ماساژ با روغن این گیاه مسکنى موثر براى درد‌هاى سیاتیک است. گل بابونه تاثیر آرام بخش شگرفى بر روى سیستم عصبى و همچنین دستگاه گوارش داشته و نقش قابل ملاحظه آن در درمان بى خوابى و رفع کابوس‌هاى شبانه شهرت دارد. اثر ضد التهاب، ‌ضد اسپاسم، ‌ضد نفخ، ضدعفونى کننده، ضدحساسیت، تاثیرات آرام بخش و تسکین دهنده درد و همچنین تقویت دستگاه هاضمه از مهمترین خواص بابونه است. گفتنی است، بابونه یک ماده ضدحساسیت طبیعى است و از اثرات ضدآلرژى بخور آن مى‌توان جهت تسکین آسم، آلرژى‌هاى تنفسى فصلى، زکام و سینوزیت سود برد. بخور گل بابونه جهت بهبود آکنه و جوش‌هاى صورت نیز توصیه ‌شده است. بابونه مسکنى فوق العاده براى سردرد، میگرن، دندان درد و درد‌هاى عصبى است و به دلیل خواص شناخته شده این گیاه دارویی، به صورت چاى کیسه‌اى نیز امروزه در بازار موجود است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *